Activiteiten

Zondag 24 april  14 tot 18 uur  -  ERFGOEDDAG

Basisschool  Sint-Amandus Bosstraat 21 Borchtlombeek

 

  

 

Erfgoed Rausa heeft weer een attractieve erfgoeddag uitgewerkt in samenwerking met de Roosdaalse scholen en de Cultuurraad. Geschiedenis, nostalgie, humor, ludieke activiteiten, dat kun je allemaal beleven op de erfgoeddag van 24 april.

Het programma:

-14 uur: in een opstelling van een oud klaslokaal wordt door vertellers/acteurs het schoolse leven geëvoceerd en worden legendarische juffen, meesters en andere lesgevers weer tot leven gewekt. Het schoolgerei komt aan bod, de ‘methodiek’, de tuchtmaatregelen enz. Het wordt allemaal op een prettige manier gebracht voor een publiek van jong tot (veel) minder jong.

-14:40u: ‘de liedjes van vroeger’ een zanger en een pianist halen bijna vergeten liedjes vanonder het stof. Het zijn stuk voor stuk plezante meezingliedjes waar telkens ook een woordje erfgoeduitleg bij hoort.

-15:10u: ‘Wie kan nog perkeninken?’ de heel oude speelplaatsspelletjes herleven. Wie wil mag nog eens perkeninken, kalleke slaan, land afkappen, rekkerspringen, knikkeren of doppen en wie niet meer weet hoe het ging, krijgt een demonstratie.

16 uur: hetzelfde programma wordt nog eens herhaald.

De toegang is gratis. Je moet wel reserveren: 054 89 13 50 of cultuur@roosdaal.be.

__________________________________________________

De ‘Pajotse film’  bestaat die echt?   
Donderdag 12 mei om 20 uur

Zeg maar gerust “jawel”! Met ‘Vercammen, kroniek van een onderpastoor’, ‘Storm over het Pajottenland’ en ‘Dondeslag in kasteel Nederloo’ heeft cineast en regisseur Jan Van Reepingen zich als gerespecteerd filmmaker op de kaart gezet.

Voor de Lennikenaren is hij gewoon ‘Jan De Schoenmaker’. Maar dat deze kleurrijke fi-guur nog andere bekwaamheden heeft dan het edele ambacht van de lederbewerking,

bewijst hij al jaren met de zorg voor het ‘Lenniks Archief (ga zeker eens kijken op ‘len-niksarchief.be’) én met de boeiende beelden die hij op de pellicule heeft gezet.

Bij Erfgoed Rausa vonden we het dus gepast om deze beeldkunstenaar een plaats te geven in onze jaarprogrammering. Op donderdag 12 mei (20 uur) wordt in de schouw-burg van GC Het Koetshuis Storm over het Pajottenland’ geprojecteerd.

De kijker wordt vergast op een spannende politiefilm, maar krijgt er prachtige beelden van het Pajottenland bovenop en ziet bekende Pajotten zich ontpoppen tot degelijke acteurs, waarmee zowaar een stuk ‘nieuw erfgoed’ wordt gerealiseerd.

Reserveer vandaag nog je zitje op rausa@skynet.be (vermeld duidelijk je naam en het aantal plaatsen). Je kan ter plaatse je toegangskaart betalen (graag met een briefje van € 5). De film duurt 2u.40min.

Dit is de link voor een proever.

______________________________________________________________

Pamel bezet   Zaterdag 18 juni  10 - 18 uur

Hoe ging het er aan toe onder een vreemde bezetting, hoe hard voelde men de dreiging van het oorlogsgeweld, hoe beleefden onze dorpsgenoten de periode tussen 1940 en 1945?

Je kan het ervaren tijdens een spectaculaire belevingstocht langs een traject van 4,5km dat start aan ‘Het Sportvlot’. De wandelaars worden volledig ondergedompeld in de sfeer van de jaren '40 waarbij ze onderweg kunnen assisteren bij het ontruimen van een mijnenveld en een kijkje kunnen nemen in een veldhospitaal waar een live operatie zal uitgevoerd worden.

Verder ervaren zij de spanning van een militaire confrontatie tussen geallieerden en Duitsers en zijn ze getuige van een gedurfde actie van verzetslieden. Allicht botsen ze hier of daar wel tegen een strenge wachtpost aan of moeten worden ze geconfronteerd met voorbijrijdende motoren of Jeeps. Op een aantal plaatsen langs het traject worden ze opgewacht door acteurs die hen ware verhalen vertellen over oorlogsgebeurtenissen in onze eigen gemeente. Ze zullen getuige zijn van smokkelacties en bovendien kunnen ze zelf wat ‘smokkelwaar’ op de kop tikken op een antiek rommelmarktje.

Na de wandeling kunnen de deelnemers hun emoties doorspoelen en nog wat napraten. Op een authentieke veldkeuken wordt er ook voor gezorgd dat de inwendige mens kan versterkt worden, zij het met lekkerder ingrediënten dan wat de soldaten in 40-45 in hun ‘gamel’ kregen. Bovendien worden ze daar opgewacht door muzikanten die de mensen weer hoopvol maken met melodieën uit de bevrijdingsperiode”. 

Dit evenement heeft geen enkel politiek motief. Een beter inzicht in de geschiedenis en het fysieke aanvoelen van wat een oorlogssituatie teweeg brengt, dat is wat de organisatoren willen bereiken.

Een organisatie van Isabelle Vandenhouwe, Werner De Braekeler en Jolien Baruffa, in samenwerking met Erfgoed Rausa en Cultuurraad Roosdaal.

Wie meer informatie wil bekomen of wie graag meewerkt aan dit evenement kan contact opnemen met:

vandenhouwe.i@gmail.com

Programma > Activiteiten

Zoeken

Zet het in je agenda

ERFGOEDDAG

Zondag 24 april  - 14 tot 18 uur

DE PAJOTSE FILM

Donderdag 12 mei - 20 uur

PAMEL BEZET

zaterdag 18 juni  10 - 18 uur 

Meer info? Klik hier.

Contact Info - secretariaat


Varing 40
1760 Pamel

rausa@skynet.be
erfgoed.rausa@gmail.com

 

template by JStemplates.com
backtotop